Mi is az a Bálint-nap? Bálint-napi babonák, népszokások és eredettörténet

Szent Bálint a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziával küzdők védőszentje.  A legenda szerint Bálint püspök, Terni püspöke II. Claudius császár idején a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük a katonákat is, annak ellenére, hogy ők az akkori császári parancsok értelmében nem köthettek volna házasságot. Mielőtt keresztény hite miatt  kivégezték Bálintot, ő a hite erejével börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt február 14-én kivégezték, üzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: “A te Bálintod.” A legenda szerint ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének egyik leggyakoribb magyarázata.  Bálint – Terni püspöke – a XIV. században a jegyesek és  fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban.

lakodáré
(Fotó: fortepan.hu)

Milyen néphagyományok, babonák, népi időjóslások fűződnek a mai naphoz?

A népi időjóslás szerint, ha ezen a napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz az évi termés. Sok helyen a szeles időt nem szeretik ezen a napon a háziasszonyok, mert ha ma fúj szél, akkor nem lesz tojás egész évben. A férfiak attól féltek, hogy a mai napon esik az eső, mert a hagyomány szerint, ha Bálint napján esős az időjárás, akkor a kukoricán kívül másból nem lesz jó a termés.

Nézzük a mai naphoz fűződő szerelmi babonákat:

Azok a lányok, akik Bálint-nap előtt éjfélkor a temetőbe mennek, megláthatják leendő férjüket, mert a szellemek megjelenítik annak alakját.

Ha valaki már megtalálta élete párját, akkor ahhoz, hogy megtartsa szerelmét, Bálint-napon olyan almát kell megennie, aminek kilenc magja van, ezt a kilenc magot pedig a szerelme zsebébe kell csúsztatnia egy óvatlan pillanatban, így élete végéig hű lesz hozzá szerelme.

Egy másik babonaság is hozzásegítheti a párokat a holtig tartó hűséges szerelemhez (jobb, ha az ÁNTSZ munkatársai nem figyelnek most ide): a párnak egymás haja szálát kell belesütnie a tésztába, és ezt közösen kell megenniük, Ha ezt megteszik Bálint-napon örökké szeretni fogják egymást holtig tartó hűséggel. (Biztosan voltak, akik úgy vélték, megéri megkockáztatni egy vakbélműtétet.)

Annak, aki megtalálta élete párját, és biztos a holtig tartó viszonzott hűségben és szerelemben, annak a következő babonát ajánljuk figyelmébe: Bálint-nap reggelén sok helyen szenteltvizet cseppentettek az állatok itatóvizébe, hogy megmentsék őket a gonosz szellemektől. Ha ez ma reggel elmaradt, akkor jövőre is kipróbálhatja.

Források: Wikipédia, mek.oszk.hu, Dömötör Tekla: Magyar Népszokások, 1977)