Tudjunk meg többet a busójárásról!

Minden évben farsang idején rendezik meg a mohácsi busójárást. Erről nagyon sokan hallottunk már, sokan közülünk részt is vettünk a mulatságon, de tudjuk-e honnan ered ez a 2012 óta hungarikumnak számító hagyomány?

 

busoka
(Forrás: embergepek.blogspot.com)

A kutatások szerint többféle lehetséges eredetet ismert. Az első és legelterjedtebb magyarázat szerint a téltemetés, télűzés volt a célja. Az emberek ilyenkor ijesztő ruhákba bújnak, mert azt várják, hogy a tél megijed tőlük és elszalad. A beöltözött emberek “bao-bao” kiáltással és kürtszóval, kolompokkal végigjárják a település utcáit, házakat, udvarokat, körbejárják az állatokat, majd hamut szórnak szét a portán. Ettől azt remélték, hogy távol tartja a gonosz szellemeket. Az utcán a nők haját húzgálták, hogy az minél hosszabbra nőjön. Az ünnepség fénypontja volt a főtéri viaskodás a férfiak között, ami régen a férfivá avatást jelentette.

A második történet szerint a busójárás kialakulásának oka a törökök folytonos támadása volt. Ugyanis a XVI-XII. században Magyarország török hódoltsága alatt állt. Az országnak azonban volt egy olyan része, melyet a monda szerint a török soha nem tudott elfoglalni. Ide húzódtak viszza a támadáskor a környékbeli lakosok az általuk jól ismert rejtekutakon. A törökök azonban megtalálták ezt az utat, és a sziget ellen indultak. Ekkor a mohácsiak vezetője – mivel nem volt fegyverük – kitalálta, hogy öltözzenek ijesztő ruhákba, rakjanak magukra kecskeszarvat, és kereplőkkel, kürtökkel csapjanak minél nagyobb zajt, hogy elijesszék a babonás töröket. A monda szerint a terv sikerült, és az ellenség fegyverét hátrahagyva menekült el.

Vegyük sorra, hogyan is zajlik ez a farsangi alakoskodás Mohácson! Hagyományosan, minden évben a következő forgatókönyv szerint zajlanak a programok a busójárás ideje alatt:

Farsang idején a busók a hagyományoknak megfelelően öltöznek fel. A legnagyobb mulatság farsangvasárnap van. A “műsor” fő elemei: a partraszállás, melynek során a túlparti “Szigetről” – ahogyan a helybéliek mondják – eveznek át ladikokon a busók. Ezután következik a jelmezes busófelvonulás a Kóló térről a főtérre, majd a farsangi (télbúcsúztató) koporsó vízre bocsátásra. Sötétedéskor az egybegyűltek elégetik a telet máglyagyújtással és a főtéren körtáncokat járnak.

Aki ezek után kedvet kapott ahhoz, hogy a hétvégén részt vegyen a mohácsi busójáráson, az alábbi link alatt találja meg a pontos programot és további hasznos információkat.

Források: sze.hu, Wikipédia