Gyűjtőszakkör

Kiss Csaba a gyűjtőszakkörről: 

A Bács-Kiskun megyei Kecelen 2014 januárjától működik gyűjtő szakkör. A foglalkozás – de nevezzük inkább klubdélutánnak, kötetlen jellege miatt – nem kimondottan ifjúsági szakkörnek indult, ám a jelentkezők életkorára való tekintettel mégis az lett. Nagy öröm számomra, hogy  a közel egy éve működő csoport tagjai töretlen lelkesedéssel és eltökéltséggel látogatják összejövetelinket, fokozatosan és lelkesen kapcsolódnak be a gyűjtők színes és érdekes világába.

10155842_439013602900970_3858485495899030792_n

Nem könnyű a dolga annak, aki olyan tematikában szervez szakkört a gyerekeknek, ami nem kapcsolódik az iskolai tananyaghoz. A gyerekek szabadidejük nagy részét monitor előtt töltik, legyen az a televízióé, a számítógépé vagy az okostelefoné. Ezért is kell törekednünk arra, hogy azokat a közösségeket életben tartsunk, amit – ha fáradságos munka árán is, de – sikerült felépítenünk. Amikor a keceli Városi Múzeum kuratóriumának tagja lettem, sokat gondolkodtam azon, hogyan lehetne színesebbé tenné a múzeumi programokat, hogyan lehetne még több embert becsábítani az intézmény falai közé. Több sikeres kiállítás, program után gondoltam úgy, szívesen belevágnék egy gyűjtőszakkör szervezésébe. A Városi Múzeum igazgatója ingyenesen biztosított helyet a klubdélutánnak, ami akkor még csak terv volt. 2013 decemberében tettük közzé a felhívást, várunk mindenkit szeretettel, aki gyűjtő vagy gyűjtő akar lenni. Szerencsére 2014 januárjában meg is szervezhettük az első klubdélutánt, akadtak jelentkezők felhívásunkra. A szakkör látogatottsága 10-15 fő között ingadozik, a legidősebb tagunk 16 esztendős. Érkeztek hozzánk olyanok, akik bélyeget, érmét, szalvétát, ásványt, csavart vagy növényeket gyűjtenek. A sokszínűség páratlan volt, ma is az. A foglalkozások tematikája az első pillanattól kötetlen, nincsen tanmenet, ami szerint haladnánk. Az összejöveteleken a kommunikáción keresztül fontos szerepet kap egymás és a gyűjtés tárgya, a gyűjtőszenvedély kialakulása, valamint annak életben tartása. Az első összejövetelen minden jelenlévő kapott egy tagsági kártyát, amin sorszám és a múzeum bélyegzője szerepel, jelezve a csoport hivatalosságát, erősítve a tagokban, ide tartoznak. Úgy vettem észre, a tagsági kártya is komolyan motiválta a gyerekeket abban, továbbra is várjuk őket összejöveteleinken. Ahogy teltek a hetek, hónapok, egyre nagyobb bepillantást nyertek a szakkör tagjai a gyűjtők világába, számos anyagot mutattam nekik én is, az ő gyűjteményük is fokozatosan gazdagodott újabb darabokkal. Miután 2014 júniusában megválasztottak a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége Bács-Kiskun Megyei elnökének, a gyűjtőszakkör tagjainak feltettem a kérdést, kinek van kedve a MABÉOSZ Ifjúsági Bélyeggyűjtő Köréhez csatlakozni. Négyen mondtak igent, velük havonta egyszer a kalocsai Honvéd Bélyeggyűjtő Kör összejövetelire is ellátogatunk, de természetesen továbbra is tartunk foglalkozásokat Kecelen is, ahová nem csak a MABÉOSZ Ifjúsági Bélyeggyűjtő Körének tagjai járhatnak. Természetesen ez a változás is – a tagság egy komoly szervezetben – nagy hatással volt a szakkör tagjaira. Amikor a négy fiú – Tóth Bence, Balázs Zénó, Tóth Kornél és Vikker Erik – először látogatott el a Honvéd Bélyeggyűjtő Kör összejövetelére, egy igazán nagylelkű ajándékot kapott dr. Kasziba Istvántól (korábbi megyei elnöktől). Mind a négyen egy olyan „kezdőcsomagot” vehettek át, amiben 1000-1000 bélyeg volt. A fiúk valószínűleg sokáig emlékezni fognak erre a napra.

10256169_439018536233810_2804491394571812876_n

Nagyon fontosnak tartom azt, hogy az „utánpótlást” a már sokat megélt, tapasztalt gyűjtők támogassák. Fontos, hogy tapasztalataikat személyre szabott módon adják át a gyerekeknek, felelősségteljesen vezessék be őket a gyűjtők világába. A szellemi támogatás mellett – véleményem és tapasztalataim szerint – fontos az is, hogy egyfajta kezdőcsomagot is adjunk azoknak az ifjú gyűjtőknek, akik már rátaláltak arra a gyűjtési területre, amivel foglalkozni akarnak. Ugye aki már régóta és komolyan gyűjt – legyen az numizmatika, papírpénz, bélyeg, ásvány vagy bármi más -,  és már rákoncentráltak egy bizonyos gyűjtési kategóriára, elkerülhetetlen az, hogy ne halmozódjon fel nála egy olyan készlet, ami nem annyira érdekes számára. Ha ezeket az anyagokat olyan fiatal gyűjtőknek adjuk, akiket érdekel a téma és elkötelezettek, de még nincs nekik számottevő gyűjtési anyaguk, akkor egy olyan élethosszig tartó hobbi alapjait szilárdíthatjuk meg, ami számukra új ismereteket, sikereket, új kapcsolatokat adhat.

Többen kérdezték tőlem, hogyan sikerült egy megalapoznom ennek a közösségnek az alapjait, hogyan tudtam egy jól működő gyűjtőszakkört elindítani. Természetesen ez segítség nélkül nem sikerülhetett volna. Turnai Ágnes és Benyák Ferenc – a keceli Városi Múzeum igazgatója – nélkül nem ment volna. A gyerekek közül mindenki arra vágyik, hogy tartozhasson egy olyan közösséghez, ahol ő jól rézi magát, ahol kiteljesedhet. Örömmel tapasztaltam, hogy ma is vannak szép számmal olyan gyerekek, akiknek a gyűjtés a szenvedélyük, akik ebben lelik örömüket. Éppen ezért fontosnak tartom azt, hogy ha sikerült megtalálnunk és megszólítanunk ezeket a gyerekeket, akkor folyamatosan erősítsük bennük azt, hogy amit csinálnak, amit gyűjtenek, és amilyen szenvedéllyel élik meg, az igenis jó, és igenis hasznos. A lelkesedés fenntartása sokszor nehéz dolog. Ezért kell kitalálnia a foglalkozások vezetőinek mindig valami újat, mindig valami mást, amivel még közelebb hozhatja a csoport tagjait egymáshoz, amivel életben tarthatja a gyerekek gyűjtőszenvedélyét. Éppen a lelkesedés fenntartása miatt gondoltam úgy, hogy a keceli gyűjtőszakkör tagjai közül kinevezek valakit elnöknek. Tóth Bencére esett a választásom, aki a legidősebb tagja a csoportnak. Úgy gondoltam, ez rá is és társaira is jó hatással lesz. Szerencsére nem tévedtem, Bence elképesztő felkészültséggel és felelősséggel látja el posztját, természetesen a felügyeletem mellett. Legújabb tervünk egy olyan kiállítás szervezése, amit a szakkör tagjainak gyűjtési anyagaiból fogunk összeállítani. Amikor bejelentettem tervemet, mindenki örömmel fogadta. Azóta is folyamatosan tervezik, ki mit hogyan állítson ki. A lelkesedés nem csökken, nem pihenünk.

Kiss Csaba

 Keceli Gyűjtőszakkör vezetője

Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége Bács-Kiskun Megyei elnöke

Gyűjtőpalánták címmel 2014. december 5-én nyílt meg a gyűjtőszakkört látogató diákok kiállítása. A tárlat anyagát Balázs Zénó, Markó Dániel, Sajdik Tamás, Tóth Bence, Tóth Kornél és Vikker Erik állították össze.
gyűjtpal

 

 

gyűjtpal5

 

 

gyűjtpal4

 

 

gyűjtpal3

 

 

gyűjtpal2

 

 

gyűjtpal1